11 Mayıs 2014 Pazar

ANAMUR RÜZGARLIBURUN

  1. Anamur Mersin iline bağlı ziyaretçilerine tatil adına tüm renkleri sunabilen bir ilçedir. Antik çağ da kent Anamur burnun da kurulduğu için ve bu bölge sürekli rüzgar aldığı için Anamurium adıyla anılmıştır. Bu ismin anlamı rüzgarlı burun anlamına gelmektedir.
Anamur gerek tarihi yapısı ve gerekse da doğal yapısı ile tatilcilerin dolu dolu bir tatil geçirmelerine olanak sunabilmektedir. Geçmişi antik çağlar da dayanan ilçe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu anlamda geçmişin izlerine tanıklık eden tarihi yapılar bugün ziyaretçilerini beklemektedir.
Anamur’un kumsalları nesli tükenmekte olan Caretta carettaların yumurtlama alanıdır. Issız ve kayalık olan kesimler de Akdeniz fokları yaşamaktadır. İlçenin denizi mavinin tüm tonlarını bize sunarken doğası da yeşilin tüm tonlarını sunmaktadır. Çeşitli türden ağaçların bulunduğu yemyeşil ormanların da çeşitli yabani hayvanlar da bulunmaktadır. Birbirinden güzel plajları, Pullu Mesire yeri, Köşekbükü mağarası ve yaylaları görülmeye değer yerler arasındadır.
Anamur muz ve çilek üretimi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. İlçeyi gelip de görülmeden dönülmeyecek tarihi yapılar arasında; Mahmure Kalesi, Anamurium Antik Kenti, Titiopolis Antik Kenti, Ala Köprü, Ak Camii, tarihi evler, Azıtepe ve Anamur Müzesi yer almaktadır. Anamur doğal ve tarihi yapısı ile turizm açısından ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.




 

Geçmişi antik çağlara uzanan ve sırasıyla KizuvatlalılarHititlerAsurlular ve Persler'in egemenliği altına giren Anamur, MÖ 333'teBüyük İskender’in doğu seferi sırasında Makedonya Krallığı’na bağlanmış, bu dönemden sonra kentin adı "Anemurium" olarak anılmaya başlanılmıştır. Anemurium, antik kaynaklara göre “Rüzgarlı Burun” anlamına gelmektedir. MÖ 1. yüzyıl'da Roma, sonraBizans egemenliğine giren Anamur, Bizanslılar zamanında yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra sırasıyla Arapların, Bizanslar'ın, Anadolu Selçukluların, yeniden Bizans'ın ve Kilikya Ermeni Krallığı'nın eline geçen Anamur, Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın, Ertokuş Bey’i kıyı şehirlerinin alınmasıyla görevlendirmesi sonucu, 1228'de Selçuklular'ın, 1243'te yeniden Kilikya Ermeni Krallığı'nın, daha sonra 1275'te Karamanoğulu Beyliği'nin ve 1471'de Osmanlı İmparatorluğu yönetimine geçmiştir.
Anamur 1869 yılında ilçe olmuştur. 1867'de Konya vilayetine bağlı İçel Sancağı'nın bir kazası olan Anamur, 1877'de İçel SancağıAdana vilayeti'ne bağlanınca, Adana vilayeti İçel Sancağı'nın bir kazası durumuna gelmiştir. Eski kaza merkezi bugünkü Örenbeldesinin Nasrettin ve Ortaköy mahalleleridir. Burada yıkık durumdaki eski bir devlet binası hala görülebilir. Sonraları daha iç ve yüksekçe bir bölge olan "Çorak", ilçe merkezi olmuş, adı "Anamur" olarak değiştirilirek, devlet daireleri ve birçok aile Çorak'a taşınmıştır. 1930 yılında eski hükümet konağı binası Rum Ortodoks kilisesi yıkılarak yerine inşa edilmiştir. Mimarı Ermeni bir ustadır.
Kumsalları, nesli tükenmek üzere olan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yumurtlama alanıdır. Ayrıca deniz kıyısının ıssız ve kayalık olan kesimlerinde Akdeniz foklarıyaşamaktadır.
Ormanlık alanları özellikle çammeşekavakçınarmaun gibi ağaçlar ile defnekeçiboynuzu (harnup), pıynarmersin (murt), zakkummaki grubu bitkilerle kaplıdır. Ormanlarındayaban keçisikekliktavşankaplumbağakelebek gibi çeşitli yabanıl hayvanlar özgürce barınmaktadır.
Kıyıda İskele, Kale, Melleç ve Ören plajı; iç kesimlere doğru Pullu Mesire yeri, Köşekbükü Mağarası ile yaylalar, ormanlık alanlar, görülmeye değer yerlerdir.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

AnamurMersin'e bağlı bir ilçe olup, Türkiye'nin güney ucunda bulunur. Anamur Türkiye'de muz , yer fıstığı narenciye ve çilek ile ünlü bir ilçedir. Güneyinde Akdeniz, batısında Antalya'nın Gazipaşa, kuzeyinde Karaman'ın Ermenek ve doğusunda Bozyazı ilçeleri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder